Вие се намирате тук:  Начало >  Предистория

Процес на изработване

Изработването на арт продукта Червена ябълка включва няколко последователни етапа. Преди да се започне скулптурната работа, дървеният материал се разделя на парчета, които в последствие се съединяват отново с цел да се отнеме напрежението в дървото и да се избегне всякаква възможност от напукване. От този материал се струговат заготовки, които се моделират на ръка като скулптура, докато се получи характерният за ябълката обем. За да се постигнат перфектни меки форми, скулптурата се шлайфа с няколко вида шкурка. Преди да се нанесе цветът, повърхността се грундира, за да се изравни попивателната способност на оцветителя. Грундът се шлайфа отново и се нанася червеният цвят на принципа на акварела. Следва повторно грундиране, повторно шлайфане на грунда и лакиране с гланц лак. На готовата ябълка се прикрепват дръжката и дъното, предварително изработени, оцветени и лакирани.

моделиране на дървена ябълка
моделиране на дървена ябълка
моделиране на дървена ябълка

Процесът на изработване на Черната, Бялата и Зелената ябълка, протича по същия начин по отношение на скулптурната работа, но при оцветяването се ползва специална боя, която се шлайфа с фини шкурки и се полира с три вида полиращи пасти, за да се постигне перфектна гладкост на формата и блясък на цвета.

Бяла и Черна ябълки
полиране
полирана Черна ябълка

Характерното за отхапаните ябълки е това, че издяланите в тях гнезда са шлайфани и позлатени с 23 каратов златен варак.

ябълка позлатена с 23 каратово злато
Бяла ябълка - етап
Черна ябълка - етап

Златната и Сребърната ябълка изискват особена прецизност. Процесът на нанасяне на злато и сребро е сложен и се нуждае от много подготовка. Повърхността на скулптурата се грундира двукратно - първо с туткален грунд, който в последствие се шлайфа, и след това с полимент. Върху така обработеното дърво се нанася 23 карата златен варак (или сребро), който се полира с ахат и се лакира с цапонлак.

полагане на златото
полиране с ахат
Паладиева ябълка - етап
Златна ябълка - етап

Този дълъг и сложен процес на изработване е гаранция за това, че продуктът ще запази красотата и изяшеството си дълго време. Появата на дефекти и деформации е почти изключена, ако се спазват принципите за съхранение и поддръжка.

червена ябълка

Указания за съхранение и поддръжка:

  1. Ябълката не трябва да се хваща за дръжката поради опасност от отлепяне.
  2. Ябълката не трябва да се излага на пряка слънчева светлина.
  3. За поддръжка е достатъчно редовно да се забърсва със суха кърпа.

Обратно нагоре

НАЧАЛО   ‌   ЗА НАС   ‌   ПРЕДИСТОРИЯ   ‌   КОНТАКТ   ‌   ПАРТНЬОРИ

Copyright  ©  2012  /  Всички изображения и данни в този уеб сайт са предназначени единствено за публична употреба. Запазените права са собственост на Теодор Дуков.  / имейл:   /  Уеб дизайн: WebDevPort Bookmark and Share